3.12.10

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΣΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Παίρνοντας προφανώς ως αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με τους συνδυασμούς του Παύλου Μοσχολιού στο Αγρίνιο και του Πάνου Κατσούλη στο Μεσολόγγι, ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Υπουργο Εσωτερικών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με το νόμο 3870/2010 θεσπίσατε τις προϋποθέσεις συμμετοχής των δημοτικών συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, προβλέποντας ειδικές διαδικασίες διαφάνειας της διαχείρισης των οικονομικών τους.
Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 του νόμου 3870/2010, προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση στην ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου σας, όλων των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν οι συνδυασμοί, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με ρητή αναφορά της οικίας κατηγορίας τούτων και επίκληση των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων.
Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, οι συνδυασμοί είχαν υποχρέωση (παράγραφος 1β του άρθρου 10) μέχρι την ημερομηνία ανακήρυξης των υποψήφιων συνδυασμών από το οικείο Πρωτοδικείο, να έχουν λάβει από το Υπουργείο σας ειδικό κωδικό πρόσβασης στην ιστοσελίδα αυτή.
Ταυτόχρονα, με την παράγραφο 5α του άρθρου 10 καθώς και της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του νόμου 3870/2010, αναφέρεται ρητά η ποινή της έκπτωσης του συνδυασμού που δεν τήρησε την σχετική νομοθεσία.
Η μη ανάρτηση των οικονομικών στοιχείων στο διαδίκτυο, πέρα από παράβαση του νόμου, αποτελεί σαφή παραβίαση της διαφάνειας, την οποία η κυβέρνησή σας έχει ως «σημαία» της και αφήνει στους πολίτες την βάσιμη και σαφή αίσθηση, για εθελουσία καταστρατήγηση του νόμου, με σκοπό την εκλογή με αθέμιτα μέσα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
i. Θα εφαρμοσθεί ο νόμος σε όσους συνδυασμούς πρώτευσαν στις εκλογές, αλλά δεν έχουν τηρήσει τις ανωτέρω προβλεπόμενες διαδικασίες;
ii. Θα δεχθεί το Υπουργείο σας την ανάληψη καθηκόντων Δημάρχων, που θα έχουν εκλεγεί με πλήρη αδιαφάνεια στα οικονομικά των συνδυασμών τους και με εκπεφρασμένη εμπράκτως την περιφρόνησή τους στις διατάξεις του νόμου;
iii. Ειδικά για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, τι προβλέπεται να συμβεί, όταν ο επιτυχών συνδυασμός, δεν έχει δημοσιοποιήσει νομίμως τα έσοδα-έξοδά του;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: