26.3.10

ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ – Ιστορική Αναδρομή – ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Η EDISON (Ανάρτηση 16η)

Και κει που καθόμασταν και ακούγαμε αυτά τα ωραία λόγια, τα μεγάλα για διαμετακομιστικό εμπόριο και άλλα, έσκασε σαν κεραυνός η είδηση: «Έρχεται ο λιθάνθρακας».
Ας θυμηθούμε όμως τα γεγονότα μέσα από ένα ρεπορτάζ της εποχής.
"Με μια δυναμική μαζική κινητοποίηση οι πολίτες και οι φορείς της πόλης του Αστακού της Αιτωλοακαρνανίας εναντιώθηκαν στους επιχειρηματικούς και άλλους σχεδιασμούς του παγκόσμιου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας για την δημιουργία εργοστασίου στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού, το οποίο από πολλούς έχει χαρακτηριστεί σαν την «κότα που γεννά χρυσά αυγά» για τις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μας.
Ο σχεδιασμός αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων επιδιώκει να υλοποιήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα. Ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς του ενεργειακού τομέα. Η Edison spa με την κοινοπραξία της θυγατρικής της εταιρείας στο ελληνικό χώρο Εdison Ελλάς ΑΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, επιχειρούν αυτή την επένδυση ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την Electricite de France SA στο χώρο της Μεσογείου αφού η Edison spa από πέρυσι τον Μάιο έχει εξαγοραστεί από την προαναφερόμενη γαλλική εταιρεία.
Το ύψος της επένδυσης σύμφωνα με τη χρήση του οικονομικού έτους 2006 της AKAPORT ΑΕ (Εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Πλατυγιάλι) και θυγατρικής της ΑΕΓΕΚ ΑΕ ανέρχεται στα 700.000.000 ευρώ ενώ απαιτεί 100 στρέμματα έκτασης και υπόσχεται 200 θέσεις εργασίας.
Αυτά σε ότι αφορά το σχεδιασμό.
Η τοπική κοινωνία από την πρώτη που το θέμα δημοσιοποιήθηκε προέβαλε σθεναρή αντίσταση. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αστακού πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να συσταθεί Επιτροπή Αγώνα κατά της επένδυσης η οποία να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποτραπεί ο παραπάνω σχεδιασμός.
Ταυτόχρονα εξέδωσε ψήφισμα το οποίο αναφέρει:
«Είμαστε ενάντιοι στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι Αστακού.
1. Για λόγους περιβαλλοντικούς και ειδικούς. Το διοξείδιο του άνθρακα (βασικό προϊόν της καύσης του άνθρακα) είναι από τις κύριες αιτίες της δημιουργίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το εργοστάσιο είναι εξαιρετικά ρυπογόνο εξαιτίας των παραγόμενων προϊόντων διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου, τέφρας, αιωρούμενων σωματιδίων κλπ.
2. Για λόγους που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Πλατυγιαλιού. Η ύπαρξη μιας τέτοιας μονάδας μεταφέρει το κέντρο βάρους στη βιομηχανική χρήση του Πλατυγιαλιού και βάζει ταφόπλακα στο διαμετακομιστικό και μεταφορικό ρόλο του.
3. Για λόγους αναπτυξιακούς. Η ύπαρξη τέτοιας μονάδας και οι βιομηχανίες που θα ακολουθήσουν θα μετατρέψουν τον Αστακό σε μια βιομηχανική μονομερώς αναπτυσσόμενη περιοχή σε αντίθεση με το μοντέλο της ισορροπημένης πολυμερούς ανάπτυξης.
4. Γιατί είμαστε υπέρ της μεταφοράς του κέντρου βάρους παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η επένδυση λοιπόν», καταλήγει το ψήφισμα, «είναι καταστροφική για τον Αστακό, επικίνδυνη για την Αιτωλοακαρνανία και επιζήμια για όλη την Ελλάδα και θα αγωνιστούμε για την αποτροπή της.
Επιτροπή Αγώνα για το Πλατυγιάλι».
Το Σάββατο 28 Ιουλίου 2007 πραγματοποιήθηκε η κύρια συγκέντρωση διαμαρτυρίας (προηγήθηκε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση της «Κίνησης Πολιτών Αστακού») που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα, στην οποία παρευρέθηκαν αρκετοί θεσμικοί παράγοντες της περιοχής (βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εργατικά σωματεία και συνδικάτα του νομού, σύλλογοι και φορείς, εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή του Αστακού.
Οι ομιλητές της συγκέντρωσης τάχθηκαν κατά της επένδυσης χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη» (Γ. Τσούκας, πρώην διευθυντής του υπουργείου ανάπτυξης), εξαιρετικά ρυπογόνα, «που αναιρεί τα συμφωνηθέντα μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας που διαχειρίζεται της εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής» (Χ. Βερελής και Θ. Μωραίτης), χωρίς «λαϊκή συναίνεση» (Μάριος Σαλμάς).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την παραπάνω εκδήλωση απουσίαζαν ο Νομάρχης Αιτωλοκαρνανίας Θύμιος Σώκος, ο Δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάϊκος, ο οποίος όμως έστειλε επιστολή με την οποία δικαιολόγησε τη απουσία του και τάχθηκε στο πλευρό της επιτροπής, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Παναγιώτης Τσιχριτζής. Εδώ θα πρέπει να πούμε για να ορίσουμε επακριβώς το μέγεθος της απουσίας τους ότι και οι τρεις αυτοί αιρετοί αποτελούν ταυτόχρονα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΑΒΙΠΕ του Πλατυγιαλιού, της εταιρείας δηλαδή που διαχειρίζεται τους χώρους της συγκεκριμένης βιομηχανικής περιοχής.
Την άλλη μέρα το πρωί σχηματίστηκε ένα μεγάλο κομβόι αυτοκινήτων, το οποίο κατευθύνθηκε στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού και παραβιάζοντας την μπάρα της εισόδου προχώρησε σε συμβολική κατάληψη των εγκαταστάσεων με ταυτόχρονο κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί από τον Αστακό στο Μεσολόγγι. Παράλληλα οι ψαράδες της περιοχής απέκλεισαν από τη θάλασσα το λιμάνι.
Υπήρξε προσπάθεια από τους φορείς να επιδώσουν το παραπάνω ψήφισμα στα μέλη της διοίκησης της ΑΚΑΠΟΡΤ, όμως δεν έγιναν αποδεκτοί, με αποτέλεσμα να το θυροκολλήσουν.
Για την ιστορία να πούμε ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όταν μέλη οικολογικών οργανώσεων μοίρασαν σε πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο (28/6) το παραπάνω ψήφισμα, ενώ κοινοβουλευτική αντίδραση σημειώθηκε από τους βουλευτές Ανδρέα Μακρυπίδη και Χρίστο Βερελή, οι οποίοι κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις για το θέμα.
Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι για το συγκεκριμένο θέμα ένσταση στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία και έχει παραλάβει το σχετικό αίτημα αδειοδότησης της εταιρείας, έχει καταθέσει το ΠΑΚΟΕ, στην οποία το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών κάνει λόγο για «αναμφισβήτητη περιβαλλοντικά καταστροφή στον κόλπο του Αστακού». Αναφέρετε επίσης στις επιπτωσεις που θα υπάρξουν από την όξινη βροχή (προκαλεί ζημιές στο αναπνευστικό, στο δέρμα, στις καλλιέργειες και γενικά στην πρωτογενή παραγωγή), την ιπτάμενη τέφρα (που υπό μορφήαναπνεύσιμων σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονος), τη σκόνη από την αποθήκευση (με τις ίδιες επιπτώσεις), την χρήση θαλάσσιου νερού (αφαλατωμένου), το οποίο και πάλι θα απορρίπτεται στη θάλασσα με μέση θερμοκρασία 50-60 βαθμών Κελσίου καταστρέφοντας θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα, την μεγάλη καθημερινή κίνηση των "καρβουνάδικων πλοίων", την ενδεχόμενη δημιουργία σημαντικής ραδιενεργούς ρύπανσης (ο ανθρακίτης περιλαμβάνει χαμηλές ποσότητες ουρανίου, θορίου και άλλων ραδιενεργών ισοτόπων και τέλος οι εκπομπές υδραργύρου (νευροτοξικό βαρύ μέταλλο με την ιδιότητα να συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα και ιδιαίτερα επικίνδυνο στα υδατικά οικοσυστήματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: