26.3.10

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΑΝΘΗ ΦΛΩΡΟΥ

Σε μια λαμπρή τελετή το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου έγινε η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Ροδάνθη Φλώρου.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου που ανέγνωσε ο πρόεδρος του σώματος, Χρήστος Σούφρας: «Με την πετυχημένη της συνεργασία της με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια έχει κατορθώσει να αναπτύξει και να υλοποιήσει συνέδρια πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα τα οποία έχουν φέρει σταδιακά την πόλη της ιστορίας και των γραμμάτων σε θέση που της αρμόζει. Με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης μέσα από όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει είναι φανερό ότι ο μοναδικός της σκοπός είναι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τιμητική διάκριση «απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της πόλης» που προτείνουμε, αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώρισή μας στα όσα προηγουμένως έχουν αναφερθεί τονίζοντας ότι τους ανθρώπους που προσφέρουν στην Ιερή μας Πόλη, η πολιτεία πρέπει να τους τιμά.»
Στην συνέχεια ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος απονέμοντας το Χρυσό Μετάλλιο στην κ. Φλώρου τόνισε: «Πεποίθησή μου είναι ότι στην παραγωγή του έργου της Βυρωνικής Εταιρείας πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η πρόεδρος της Βυρωνικής, η Ροδάνθη Φλώρου ή καλύτερα η αγαπημένη μας Ρόζα όπως συνήθως την προσφωνούμε.
Μια γυναίκα που δεν κατάγεται από την περιοχή μας αλλά μετοίκησε σ’ αυτήν, ύστερα από το γάμο της με τον συμπολίτη μας ιατρό Ειρηναίο Φλώρο. Όμως το γεγονός αυτό ότι δηλαδή δεν κατάγεται από την περιοχή μας δεν την εμπόδισε να αγαπήσει ίσως περισσότερο και από πολλούς από εμάς το Μεσολόγγι.
Μια γυναίκα που τόσο ως εργαζόμενη και όσο κυρίως ως συνταξιούχος συμμετείχε ενεργά στα κοινά και σ’ αυτό που λέμε συλλογική προσπάθεια μη επιλέγοντας την ανέξοδη κριτική του καναπέ.
Μια γυναίκα που με τις οργανωτικές της ικανότητες κατάφερε χωρίς πολλά χρήματα αλλά με πολύ προσωπική εργασία να καταστήσει την πόλη του Μεσολογγίου επίκεντρο όπως προανέφερα της μελέτης και έρευνας του Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα.
Κατά συνέπεια νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην κυρία Φλώρου, ως την έμπρακτη αναγνώριση για την συμβολή της στην πνευματική πρόοδο του Μεσολογγίου.»
Ακολούθως η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Ροδάνθη Φλώρου εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο για την διάκριση που της απένειμε αλλά και όλους όσους συνέδραμαν τις δραστηριότητες της Βυρωνικής Εταιρείας.
Με θερμά λόγια χαιρέτισαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί η εκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Μακρυγιάννη για τη ζωή και το έργο του οποίου μίλησε ο Μεσολογγίτης φιλόλογος, Παναγιώτης Μανιώτης, ενώ η ιστορικός τέχνης, Βίκυ Αντωνίου έκανε παρουσίαση με θέμα: «Από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη στη Λαϊκή Τέχνη του Παναγιώτη Ζωγράφου.»
Οι ομιλητές παρουσίασαν με γλαφυρό τρόπο τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία για τον Στρατηγό και Λογοτέχνη Μακρυγιάννη, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού για την άριστη παρουσίαση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αφήγηση από τον Γιάννη Βόγλη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αποσπασμάτων από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη.
Το αφιέρωμα, τέλος, στον Στρατηγό Μακρυγιάννη προλόγισε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: