26.3.10

ΑΝ ΟΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΗΤΑΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ

Γράφει ο Κώστας Καρακώστας

...ο δήμος Ναυπάκτου θα ήταν ολυμπιονίκης.

Και να γιατί:
Σεπτέμβριος 2009: Ψηφίζουν, κόντρα στην θέληση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των ειδικών (Πανελλήνιος σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Αρχιτεκτονική σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου), έναν διεθνή (τρομάρα τους) διαγωνισμό για το ΞΕΝΙΑ. Για να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τονίζουν ότι θα είναι πολύ αυστηροί στους (κατά τη γνώμη μου πολύ ελαστικούς) όρους του διαγωνισμού. Γι αυτό δεν κάνουν δεκτή ούτε την πρόταση της αντιπολίτευσης να προβλέπει ο διαγωνισμός ένα ελάχιστο μίσθωμα!
3 Μαρτίου 2010: Η επιτροπή που είχε ορίσει το δημοτικό συμβούλιο (με τρεις δικούς τους συμβούλους και δύο υπαλλήλους του Δήμου) ΟΜΟΦΩΝΑ κρίνει ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν δεν τηρούν τους όρους της προκήρυξης, πριν καν ανοιχτούν οι φάκελοι των επιμέρους προσφορών.
§ Η πρώτη εταιρεία (συμμετέχει γνωστός εργολάβος της περιοχής που φιλοδοξούσε να «πάρει» και το λατομείο της Βομβοκούς) δεν έχει τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνταν από την προκήρυξη.
§ Η δεύτερη εταιρεία δεν είχε καταθέσει χωριστά και όπως ζητούσε η προκήρυξη την εγγυητική επιστολή.
§ Η τρίτη εταιρεία αποχώρησε οικειοθελώς.
Μα σημειώσω ότι στην επιτροπή δεν συμμετείχε σύμβουλος της αντιπολίτευσης αλλά συμμετείχαν δύο υπάλληλοι του δήμου που είχαν κάθε λόγο να θέλουν να είναι νόμιμοι.
17 Μαρτίου 2010: Η ώρα της κολοτούμπας. Στο δημοτικό συμβούλιο η σιωπηλή πλειοψηφία, αγνοώντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, την εκφρασμένη θέληση της τοπικής κοινωνίας, των ειδικών αλλά και την ίδια την νομιμότητα, ψηφίζει ότι όλα έχουν καλώς και συνεχίζουν τον διαγωνισμό. Ακόμη και οι σύμβουλοι που στην επιτροπή είχαν ψηφίσει ότι η προκήρυξη προέβλεπε ποινή αποκλεισμού, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στις πολιτικές κολοτούμπες, τώρα ψηφίζουν το αντίθετο!
Γιατί γίνονται όμως όλα αυτά;
Εκλογές έρχονται και ο κ Παπαθανάσης θέλει να «τυλίξει τον ντορό». Θέλει προεκλογικά να μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν «επενδυτές», για τα φύκια που θέλει να μας τα πουλήσει για μεταξωτές κορδέλες. Τι κι αν όλα αποδείχτηκαν φούμαρα; Αυτό που τον νοιάζει είναι το μικροπολιτικό συμφέρον του.
Έτσι όμως το ΞΕΝΙΑ βουλιάζει. Με επενδυτές που δεν πείθουν, με την νομιμότητα της διαδικασίας να είναι στον αέρα μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες. Ποιος για παράδειγμα μπορεί να αποκλείσει ότι κάποια εταιρεία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό, επειδή δεν είχε τα ίδια κεφάλαια που απαιτούσε η προκήρυξη; Ποια θα είναι η στάση της αν δει πως, εκ των υστέρων και καταπατώντας τους όρους της προκήρυξης ,κάναμε δεκτή εταιρεία που δεν πληρούσε αυτόν τον ουσιαστικότατο όρο;
Και ρωτάω. Έχει ο κ. Παπαθανάσης το ηθικό δικαίωμα στο όνομα των δικών του προεκλογικών σκοπιμοτήτων να «παίζει» με το ΞΕΝΙΑ; Αν ήθελε να είναι νόμιμος θα μπορούσε να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό από την αρχή, αλλάζοντας κάποιους όρους. Έλα όμως που αυτό δεν βολεύει στα προεκλογικά πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύει.
Γι αυτό και για την αντιπολίτευση είναι μονόδρομος, το να κάνει προσφυγή ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Θα προφυλάξει τουλάχιστον το ΞΕΝΙΑ από πιθανότατες νομικές περιπλοκές στο μέλλον. Ό,τι θέλει ο κ. Παπαθανάσης να κάνει στο λίγο διάστημα των πέντε μηνών που του απομένει, ας το κάνει τουλάχιστον νόμιμα.
Στα τόσα χρόνια που ονειρεύονται αναπτυξιακές μπουρμπουλήθρες για το ΞΕΝΙΑ, κατάφεραν να κοροϊδέψουν πολλούς για λίγο καιρό. Κατάφεραν επίσης, να κοροϊδέψουν λίγους για περισσότερο καιρό. Τώρα πια κοροϊδεύουν μόνο τον εαυτό τους. Κι αν θέλουν, αυτό μπορούν να το κάνουν για πάντα.
Σήμερα όμως είναι ώριμο το αίτημα για άλλη χρήση του ΞΕΝΙΑ προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Ακόμη και την ύστατη ώρα προτείναμε την λύση στο δράμα.
Ο Δήμος μπορούσε να αναδημιουργήσει τον κήπο του Νόβα, με ελάχιστα έξοδα και με την υπηρεσία πρασίνου που διαθέτει. Να περιφράξει και να περιφρουρήσει το κτίσμα, να μεταφέρει την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ξανά στο ΞΕΝΙΑ, να ξαναγίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι στον κήπο, και ταυτόχρονα να αναθέσει την μελέτη ανακατασκευής του ΞΕΝΙΑ (χωρίς πρόσθετα κτίσματα) σε Συνεδριακό Πολιτιστικό κέντρο. Με την μελέτη έτοιμη, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε πηγές χρηματοδότησης, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από κρατικούς πόρους η άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από το τραπεζικό σύστημα.
Και εδώ που τα λέμε αυτό θα κάνει ο επόμενος δήμαρχος της Ναυπάκτου!
Ο μόνος που επιχειρηματολογεί για το αντίθετο, είναι ο εκπρόσωπος τύπου του δήμου, που πληρωμένος από τα χρήματα των δημοτών, συγγράφει δελτία τύπου στα οποία αναμασά, δήθεν αναπτυξιακά οράματα για το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ και στρεψοδικεί βλέποντας (μόνος αυτός) μπαμπούλες στη βούληση του δωρητή (καταργώντας επίσημες νομικές γνωματεύσεις). Στο κάτω - κάτω της γραφής κάνει την ανάγκη φιλοτιμία για να παρουσιάσει ως μοναδική αναπτυξιακή επιλογή τα φούμαρα που χρόνια τώρα έκαναν το ΞΕΝΙΑ, χώρο περισυλλογής για αδέσποτα σκυλιά. Τι να κάνουμε, οι μοναδικές επιλογές δεν υπάρχουν ούτε στη φύση, ούτε στη ζωή και την κοινωνία.
Υπάρχουν μόνο στο μυαλό αυτών που αρέσκονται να κοροϊδεύουν το ίδιο τους τον εαυτό.
Τελειώνοντας το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι το ότι η υπόθεση της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ προς όφελος των δημοτών πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Ας το παλέψουμε και να μην αφήσουμε τον κ. Παπαθανάση να παρασύρει στην πτώση του και την πιθανότητα να ξαναμπούμε στο ΞΕΝΙΑ καμαρώνοντάς το. Η δραστηριοποίηση όλων μας αλλά και η πολιτική λύση που πρέπει να δοθεί στις επόμενες εκλογές, θα σώσουν το ΞΕΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: