9.1.11

ΜΕ ΓΕΙΑ

Ο ορισμός προχθές των αντιδημάρχων του Αγρινίου και η ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους, έφερε στο φως τις πολλές και σύνθετες αρμοδιότητες, που έχει αναλάβει η Νέα Δημοτική αρχή.
Αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ταυτίσει την έννοια του «ισχυρού Δήμου» με την μεγιστοποίηση του πληθυσμιακού και γεωγραφικού μεγέθους, μη λαμβάνοντας υπόψη τους τρία βασικά ζητήματα.
1ον) Ισχυρός Δήμος δεν σημαίνει ισχυρός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Ισχυρός Δήμος σημαίνει ισχυρός δημότης.
2ον) Η αύξηση της γεωγραφικής επικράτειας και του πληθυσμού των δημοτών θα έπρεπε να σημαίνει και την αύξηση των εκπροσώπων των κοινοτήτων ή στην καλύτερη περίπτωση την διατήρησή τους, αν φυσικά θέλουμε να μιλάμε για αυτοδιοίκηση και όχι για ετεροδιοίκηση.
3ον) Η σχέση της αστικής περιοχής με την ύπαιθρο θα έπρεπε να ήταν ετεροβαρής προς όφελος της υπαίθρου και όχι το αντίθετο.
Αυτά τα τρία ζητήματα, που δεν ξέρω γιατί δεν απασχόλησαν όσο θα έπρεπε τις διαβουλεύσεις πάνω στην νέα αρχιτεκτονική (θα έλεγα μάλιστα ότι δεν μπήκαν καν, αφού οι περισσότερες συζητήσεις εξαντλήθηκαν στο πόσο μεγαλύτερη ή μικρότερη θα είναι η συνένωση) είναι αρκετά σημαντικά και πρωτεύοντα.
Μια ματιά μόνο αν ρίξει κανείς στο σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αναλαμβάνουν μερικά από τα «γερά χαρτιά» του κ. Μοσχολιού (Πατήστε πάνω στο όνομα, να δείτε το σύνολο των αρμοδιοτήτων ΣΕΡΠΑΝΟΥ, ΚΑΤΣΑΡΗ, ΤΖΑΜΑΛΗΣ), αλλά και το σύνολο όλων των άλλων αρμοδιοτήτων (Μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ), που αναλαμβάνουν οι υπόλοιποι (ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ, ΛΑΔΑΣ, ΣΦΥΡΗΣ - τα άλλα «γερά χαρτιά»-  ΚΟΥΡΟΣ, ΡΑΠΤΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ - οι νέοι, ΝΕΟΙ) θα καταλάβετε το τι ακριβώς θα συμβεί τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια.
Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσει κανείς το γεγονός ότι στον φετινό προϋπολογισμό...
έχουν εγγραφεί κονδύλια για το σύνολο της τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 500 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, αν υπολογίσει ότι αυτά, που έχουν εγγραφεί μπορεί και να μην αποδοθούν και αν τέλος αναλογισθεί τα χρέη των Δήμων που ξεπερνάνε τα 1,7 δις ευρώ, τότε το τι ακριβώς θα συμβεί μπορεί να το καταλάβει ακόμα καλύτερα.
Και μιας και αναφερθήκαμε στον παράγοντα χρέη, θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς τα χρέη του Νέου Δήμου του Αγρινίου φαίνεται πως θα ξεπερνούν τα τριάντα πέντε εκατομμύρια ευρώ με το +50% της δημιουργίας αυτού του χρέους να οφείλεται στον Καποδιστριακό Δήμο Αγρινίου.
Αυτό βέβαια θα αποδείξει και το πόσα μεγάλα ψέματα έχουν ακουστεί σε αυτή την πόλη, όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Ως γνωστόν στην επιτροπή «Αποτύπωσης της απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων των δήμων που συνενώνονται» (και η οποία ειρήσθω εν παρόδω μέχρι αύριο πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πρωτο μέρος των υποχρεώσεων για τις οποίες έπρεπε να έχει συσταθεί), συμμετέχει και η μείζονα μειοψηφία, η οποία έχει υποχρέωση όχι μόνο να ελέγξει τις διαδικασίες αλλά και να ενημερώσει τους Δημότες για τα ακριβή ποσά που θα κληθούν να «εξοικονομήσουν», όπως θα έλεγε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου.

Οψόμεθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: