26.12.10

ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΚΑΛΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ

Δεν είναι ότι δεν τελείωσε καλά η δημαρχιακή περίοδος, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, αφού όλοι όσοι πήρανε το λόγο φρόντισαν να δημιουργηθεί «μια ωραία ατμόσφαιρα», αλλά είναι που η τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου και της απερχόμενης δημοτικής αρχής στιγμάτισε το όργανο αυτό – και με ευθύνη του προέδρου του - με μια αυθαίρετη απόφαση.
Να διευκρινίσουμε εδώ, έτσι ώστε να προλάβουμε τον ερεθισμό της αυτοδιοικητικής συνείδησης ορισμένων, ότι αυθαιρεσία σημαίνει στην ελληνική την πέρα από τον νόμο πράξη που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ (με απόφαση) ή που επιχειρείται να επιβληθεί.
Η ημερήσια διάταξη της 14ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είχε ως πρώτο θέμα τον «Καθορισμό του τόπου συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου».
Η είσοδος και μόνο αυτού του θέματος στην ημερήσια διάταξη του συγκεκριμένου οργάνου είναι καταχρηστική (λέμε την ηπιότερη των εκφράσεων, μέρες που ναι, για να μην αφήσουμε το μυαλό μας να πάει εκεί που πάει), η δε απόφαση αυθαίρετη για τρεις κυρίως λόγους:

ΠΡΩΤΟΝ:
Το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε στην πόλη του Αγρινίου στις 20 Δεκεμβρίου του 2010 είναι ένα τελείως διαφορετικό όργανο από αυτό που θα συνεδριάσει στην αίθουσα της «Τράπεζας της Ελλάδας» (;), όχι μόνο γιατί είναι ένα νέο όργανο, που προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά και γιατί αποτελεί θεσμικό όργανο ενός ΑΛΛΟΥ Δήμου, Νέου, πολύ πιο ευρύτερου και διαφορετικού, με άλλη σύνθεση και άλλο θεσμικό πλαίσιο να το διέπει, προσομοιάζει δε νομικά, ως να αποφασίζει το Τοπικό Συμβούλιο Καλυβίων, που θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η παραγματοποίηση της πρώτης συνεδρίασης του Νέου Δημοτικού Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί "προσωρινά" στο κτίριο της "Τράπεζας της Ελάδας", που πρόσφατα αγοράστηκε από το Δήμο Αγρινίου μετά από την λήψη δανείου ύψους 2.500.000 €.
Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 96 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν 3463/2006), που έχει τον τίτλο «Τόπος συνεδρίασης, απαρτία και λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου» (κάντε κλικ πάνω στην φωτογραφία στα αριστερά), τον οποίο επικαλέστηκε ο Πρόεδρος του σημερινού δημοτικού συμβουλίου κ. Γ. Γρίνος (Αξιόλογος και σημαντικός δικηγόρος της πόλης, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν επέδειξε, κατά την άποψη μας, την προσήκουσα επιμέλεια και γι’ αυτό επισημάναμε παραπάνω την δική του ευθύνη) «οι συνεδριάσεις του συμβουλίου γίνονται στο Δημοτικό Κατάστημα».
«Πάντα», ενδέχεται, να ρωτήσει κάποιος.
Πάντα, είναι η απάντηση. Και είναι «πάντα», γιατί ο ίδιος ο κώδικας ορίζει την εξαίρεση όπως μπορείτε στην ίδια παράγραφο να δείτε: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το δημοτικό συμβούλιο μπορεί […]»
Ποια πλειοψηφία είναι εκείνη λοιπόν, που μπορεί ΑΝ ΚΡΙΝΕΙ ότι το δημοτικό κατάστημα είναι ακατάλληλο ή δεν επαρκεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση «να αποφασίσει να συνεδριάσει σε άλλο κατάλληλο οίκημα της έδρας;».
Η πλειοψηφία των μελών του είναι η απάντηση και όχι φυσικά η πλειοψηφία κάποιου άλλου οργάνου.
Συμπληρωματικά να σημειώσουμε ότι στις 14 Δεκεμβρίου εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο εσωτερικών, την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ στην οποία καμία διευκρίνηση δεν παρέχει... για το αυτονόητο που ισχύει.
Αυτό λέει ο νόμος.
Και εφόσον αυτά λέει ο νόμος – γιατί η συγκεκριμένη πολιτική πράξη είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και θα αναφερθούμε σε αυτό σε άλλη ανάρτηση μας - πρέπει το νέο δημοτικό συμβούλιο να συνέλθει την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου στις 10 το πρωί, όπως ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 64* του ν 3852/2010 (κάντε κλικ πάνω στην φωτογραφία στα δεξιά), στο δημοτικό κατάστημα της έδρας του Δήμου, δηλαδή στο Δημαρχείο, όπως ορίζει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (ν 3463/2006).

ΤΡΙΤΟΝ 
Το απερχόμενο Δημοτικό Συμβουλίου επίσης αυθαίρετα αποφάσισε και την «προσωρινή» διεξαγωγή των επόμενων Δημοτικών Συμβουλίων στο κτίριο της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Η απόφαση αυτή είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ, γιατί εκτός από τα παραπάνω, κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει απόφαση για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ χρήση ενός χώρου για τις συνεδριάσεις του, αφού τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ΜOΝΙΜΟ χαρακτήρα ή να αποφασίζονται ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. (ν 3463/2006, άρθρο 96 παρ. 1) στο τέλος. Σε καμία όμως περίπτωση ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ.  (κάντε ξανά κλικ πάνω στην φωτογραφία πάνω αριστερά), 
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο όρος «ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ», έγινε αποδεκτός από την πλειοψηφία, αν και μέχρι εκείνη την στιγμή τίποτα δεν είχε αναφερθεί περί αυτού, μετά από την συναινετική απάντηση του δημάρχου στον κ. Νικάκη, ο οποίος έδεσε ως όρο της ψήφισης του θέματος από την παράταξη του, την προσωρινή διεξαγωγή των συνεδριάσεων στο χώρο της «Τράπεζας της Ελλάδας».
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το σύνολο των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επανεκλέχθηκαν στο Νέο Δημοτικό Συμβούλιο άσκησαν δριμεία κριτική για την απόφαση. Ο Νίκος Καζαντζής και ο Νίκος Γκρίζης μάλιστα, αναρωτήθηκαν και για την νομιμότητα της απόφασης.

Απορία: Αν η «Τράπεζα της Ελλάδος» χαρακτηρίζεται ως προσωρινός τόπος διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε για ποια «ΝΕΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ» αγοράστηκαν τα τραπεζοκαθίσματα που αγοράστηκαν;

Είναι φρόνιμο η νέα δημοτική αρχή, η οποία σημειωτέον τελεί υπό τη σκιά ενστάσεως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να συμμορφωθεί με όλα όσα οι νόμοι ορίζουν, γιατί κανείς δεν ξέρει τι γίνεται.
Βέβαια θα μας ρωτήσετε: «Και που θα χωρέσουν τόσα άτομα;».
Να απαντήσουμε λοιπόν. 
Ο Κώδικας δεν λέει πουθενά ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Στο δημοτικό κατάστημα λέει. Και όπως όλοι γνωρίζουμε το δημοτικό κατάστημα έχει στο ισόγειο του την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο φέτος παίζει τον ρόλο του επίσημου καλλιτεχνικού ατζέντη της πόλης, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα του καμία δική του παραγωγή δεν θα πραγματοποιήσει φέτος και θα το «πάει» μόνο με φιλοξενίες.
Τη συνεδρίαση, άραγε, του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να την φιλοξενήσει;
Ή μήπως μπαίνει ζήτημα αίγλης της τελετής;

Πέρα όμως από το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο  (άλλωστε αυτό άλλοι είναι αρμόδιοι να το κρίνουν), υπάρχει και η πολιτική ουσία των παραπάνω επιλογών (γιατί περί αποφάσεων ούτε λόγος) της σημερινής δημοτικής αρχής. Και για την πολιτική ούσια θα επανέλθουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: