23.12.10

Ο ΕΧΩΝ ΝΟΥΝ ΝΟΕΙΝ ΝΟΕΙΤΩ

Tο διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εκκλησία της Ελλάδος» στην περιοδική έκδοση του φυλλαδίου της «Αποστολικής Διακονίας» της με τον τίτλο «Προς το Λαό», που διανέμεται δωρεάν με την φροντίδα των Μητροπόλεων, ενημερώνει τους πιστούς του συγκεκριμένου δόγματος κυρίως για σύγχρονα θρησκευτικά ζητήματα.
Στην τελευταία έκδοση του όμως, που κυκλοφορούν οι κατά τόπους Μητροπόλεις στους χριστιανικούς ναούς της «επικρατείας» τους, το πήγε και παραπέρα.
Σε αυτή την έκδοση υπάρχει ένα και μοναδικό άρθρο με τίτλο «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΡΙΣΗ» (Μπορείτε να το διαβάσετε
 ΕΔΩ), το οποίο σχολιάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Αρκετοί βέβαια και μέσα στην βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού αναρωτήθηκαν, αν το κείμενο αυτό εκφράζει το σύνολο της ιεραρχίας, πράγμα που σημαίνει ή ότι δεν το διάβασαν ή ότι δεν ήθελαν να το πιστέψουν. Τώρα τα περί συναίνεσης του Αρχιεπισκόπου, όπως και τα περί «διαφοροποιήσεων» μέσα στους κόλπους της διαρκούς συνόδου είναι, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», αλλά οι τοποθετήσεις επ’ αυτής καθώς και οι διευκρινιστικές ερωτήσεις, που αποτόλμησαν κάποιοι εξ’ αυτών, είναι η πιο λαμπρή απόδειξη το πόσο καθοριστική είναι η παρέμβαση της διοίκησης της εκκλησίας στην πολιτική ζωή της χώρας.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όποιος ζει, υπάρχει και αναπνέει σε αυτή τη χώρα έχει δικαίωμα έκφρασης. Δικαίωμα έχει επίσης και όποιος ακούει κάποιον «να εκφράζεται», να τον κρίνει σύμφωνα με αυτά που γνωρίζει.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα γνωρίζουμε (ο πληθυντικός εδώ είναι ευγενείας) η διοίκηση της «Εκκλησίας της Ελλάδος» είναι ένας συντηρητικός κοινωνικά και πολιτικά μηχανισμός, ο οποίος διαχειρίζεται μια τεράστια περιουσία χωρίς να φορολογείται ανάλογα, με πρόσχημα τις «φιλανθρωπίες» και την «κοινωνική διαχρονική προσφορά της» στο έθνος. Μέθοδος εξαιρετικά αποδοτική για τα «καλά και συμφέροντα» της, αλλά πρόσφορη και στην κριτική των πολιτών αυτής της χώρας.
Δεν θα αναφερθούμε περισσότερο πάνω σε αυτό, όχι γιατί θέλουμε αν αποφύγουμε τον χαρακτηρισμό ότι είμαστε «άθεοι» ή «αντίχριστοι» ή ποιος ξέρει με ποιο άλλο, υποτίθεται, κοινωνικό ρατσιστικό στίγμα, θα μας στιγματίσουν οι ένθεοι του δόγματος της αγάπης – μέρες που είναι, αλλά γιατί θεωρούμε βαρετό βερμπαλισμό την απόδειξη του αυτονόητου.
Το ότι η διοίκηση της «Εκκλησίας της Ελλάδος» ασχολείται με την πολιτική δεν χρήζει καν διερεύνησης. Μια απλή ερώτηση στον οποιοδήποτε Έλληνα θα δώσει την παρακάτω συγκεκριμένη απάντηση. "ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ".
Σίγουρο είναι επίσης ότι η δημοτική αρχή της πόλης του Αγρινίου μπορεί να πει και κάτι παραπάνω από το "ΟΥ".
Αν μάλιστα κανείς αντιληφθεί και αυτό που έγινε χθες το βράδι αλλά και το πρόστιμο που δεν θα επιβληθεί για την παρανομη αφισσοκόληση των ιερωμένων, αφού ως συνήθως το πρόστιμο το πληρώνουν μόνο οι παρανομούντες έμποροι και ποτέ οι πνευμετικοί, ίσως και να μην χρειαστεί καν να ρωτήσει. (Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του Γιάννη Συμψηρή, του πιο έγκυρου ίσως σήμερα δημοσιογράφου της πόλης - αν και διαφωνώ σε πολλά μαζί του).

Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα μας, το παραπάνω κείμενο της «Αποστολικής Διακονίας» είναι πολύ πιο «κομψό» από το κείμενο του «Ανακοινωθέντος» (λέξη αλήστου μνήμης) του Μητροπολίτη Πειραιώς στην 24 Νοεμβρίου του 2010, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ ΕΔΩ  (είναι η ανάρτηση με ημερομηνία "Ἐν Πειραιεῖ τῇ 24ῃ Nοεμβρίου 2010")
Παραθέτουμε και τα δύο κείμενα χωρίς να αναφέρουμε τίποτε άλλον πλην του ευαγγελικού: «Ο έχων νουν νοείν, νοείτω». Θα αρκεστούμε μόνο στο να σημειώσουμε, ότι κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να πάμε σε πλήρη διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία. Γιατί άλλο πράγμα είναι η ΠΡΟΣΕΥΧΗ και άλλο η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ (Δύο λέξεις, που όπως και μερικές άλλες ξεκινούν από «Π») για το ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο.
Και μιας που αναφερθήκαμε στην ΠΡΟΣΕΥΧΗ θα ήταν ΠΟΛΙΤΙΚΗ αμαρτία να μην συστήσουμε σε κάποιους και την εκούσια ΝΗΣΤΕΙΑ, γιατί όπως μπορείτε να δείτε και ΕΔΩ  υπάρχει και η ακούσια.
Αλλά αυτή για να επιβληθεί θέλει κότσια και κοκοροκότσια και κομμάτια από άλλα κότσια, αφού προς τον παρόν την εργολαβία της συγκεκριμένης νηστείας, για την Ελλάδα, την έχει αναλάβει η Κυβέρνηση Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: