17.6.10

17 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ


ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΔΕΛΗ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ

Κατ’ αρχάς η είδηση... γιατί θα έχουμε και συνέχεια. Οι εργαζόμενοι λοιπόν στα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ του Δήμου Αγρινίου δεν άντεξαν άλλο να πεινάνε και να δουλεύουν και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από προχτές Δευτέρα 17/06/10.
Τα γεγονότα βέβαια άρχισαν να ανακατεύονται από την Κυριακή το βράδυ, που κόσμος «πήγαινε και ερχότανε» στο Δημαρχείο. 
Κόσμος και "διάκοσμος". O Δήμαρχος Αγρινίου, ο νομικός σύμβουλος, η διευθύντρια της «Τριχωνίδας Α.Ε.», ο νομάρχης και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη στη συνάντηση. Θα αρκεστούμε μόνο στις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε, αλλά και στο ότι μετά το τέλος της, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, έγινε αρκουδόγαμος, χωρίς αρκούδες, αλλά με τους δυο κορυφαίους θεσμικούς της πόλης και τους κινήματος, που ακούν στα ονόματα: Θύμιος (πρώτα παν τα παλικάρια) και Παύλος.
Ένας από τους δυο, μας είπαν, ότι τις "έφαγε".
Όταν στη συνέχεια ρωτήσαμε (Καταραμένη περιέργεια): Ποιός απ' τους δυο, πήραμε την καθόλου σιββιλική απάντηση: «Δε πάει πουθενά ο νους σας».
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν λοιπόν τον Δήμαρχο, ότι επιθυμούν να παραβρεθούν την επόμενη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
"Πέσανε" πάνω τους όλοι, για να τους πείσουν να μην το πράξουν. Κι απ’ ότι φάνηκε το κατάφεραν, αφού στο Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας κανένας εργαζόμενος δεν εμφανίστηκε.
Το πρωί όμως της παραπάνω ημερομηνίας το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ ήταν κλειστό. Την ίδια μέρα το απόγευμα πληροφορηθήκαμε ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας μετά την υπόσχεση του Δημάρχου ότι θα αγωνιστεί (;!) να επιλυθεί το πρόβλημα τους.
Την Τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο συνάντηση των εργαζομένων με τους γονείς των παιδιών, που απολαμβάνουν ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της συγκεκριμένης δράσης.
Στη συνάντηση εκτός από τους απλήρωτους εκπαιδευτικούς, τους γονείς των παιδιών και τον νομικό σύμβουλο των εργαζομένων παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου  και Διευθύνων Σύμβουλος της Τριχωνίδας Α.Ε. κ. Γεώργιος Γρίνος, ο κ. Βασίλης Νικάκης (επικεφαλής της ΔΑΣ), η κ. Βασιλική Πουρνάρα (Δημοτική σύμβουλος & Πρόεδρος του ΔΑΚ Αγρινίου) και ο κ. Τάρεκ Αλομπισάτ (Πρόεδρος της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων του Δήμου Αγρινίου).

Αυτά για την είδηση… και έπεται συνέχεια επ’ αυτής
Να πούμε τώρα και κάτι για τους δημοσιογράφους αυτής της πόλης

Καθόλου έκπληξη δεν μας προξένησε το γεγονός ότι κανένα μέσο ενημέρωσης της πόλης και κανένας συνάδελφος δημοσιογράφος, απ’ όσους καταπιάνονται με το καλό της πόλης δεν παραβρέθηκε. Άλλοι, επειδή «κανείς δεν τους κάλεσε», όπως συνηθίζουν να λένε χωρίς να ντρέπονται, (Έτσι κι αλλιώς αυτοί δεν κάνουν ποτέ ρεπορτάζ), άλλοι, "επειδή είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις (Σημ: Όπως άλλωστε και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, για τον οποίο η κ. Δελλή είπε, ότι υπήρχε ανειλημμένη υποχρέωσή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ, μόνο που η διάψευση αυτής της δικαιολογίας ήρθε γρήγορα και μάλιστα δια στόματος Βασίλη Νικάκη, ο οποίος συμμετείχε και εκείνος στο εν λόγω διοικητικό συμβούλιο, και το οποίο είχε λήξη μία ώρα πριν) και δεν υπήρχε χρόνος, κάμερες, κονδυλοφόροι κ.ο.κ., και άλλοι, επειδή ήταν απασχολημένοι με άλλα ρεπορτάζ,. Αν δηλαδή τα έχει πάρει ο Εμπορικός Σύλλογος από τις υπεραγορές ή αν θα μείνουν ανοικτά τα καταστήματα στην πόλη τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου. Το ότι 17 άνθρωποι μένουν απλήρωτοι μ΄΄αλλον δεν απασχολεί κανένα.
Θα κρατήσω μια πισινή. Όχι γιατί δεν γνωρίζατε κ. της ενημέωσης, αλλά για να δω τι θα κάνετε από δω και πέρα. Θα παραμείνετε στην μίζερα πληρωμένη άγνοια που σας επιβάλλουν τα αφεντικά σας ή θα πείτε έστω και μια κουβέντα γι’ αυτή την ντροπή, για την οποία όπως δήλωσε η κ. Δελλή χθες: «Είμαι Περήφανη».
Και για να είμαι ειλικρινής απέναντί της, η κ. Δελλή σε χθεσινή δήλωση της μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε, ότι είναι περήφανη για την ύπαρξη αυτής της συγκεκριμένης δομής και καλά κάνει, αλλά θα έπρεπε να ντρέπεται που είναι διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών μιας εταιρείας, η οποία έχει 17 ανθρώπους απλήρωτους για 12 συνεχόμενους μήνες.
Αυτή η περηφάνια δηλαδή κ Δελλή κι αυτή η "μύτη" θα πρέπει να σας πέσει λίγο, γιατί είναι κάτι που βαραίνει πάνω στο γραφείο σας. Κι αυτό που βαραίνει είναι ένα χαρτάκι που λέει «ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», που πάει να πει σ’ αυτή τη γλώσσα την απλή, ότι αν δεν τους πληρώσετε, δεν πάνε να δουλέψουν, όχι γιατί η ίδιοι είναι κοινωνικά ανάλγητοι, αλλά γιατί δεν αντέχουν άλλο την κοινωνική σας αναλγησία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν πράσινες επενδύσεις στην οικονομία και διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Στη μοναδική επένδυση όμως, που έχει να επιδείξει, στον Αστακό της Αιτολωακαρνανίας, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και για το πόσο «πράσινη» είναι, αλλά και για τη διαφάνεια στις αποφάσεις.

Την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, χαρακτηρίζει την επένδυση του Αστακού «απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», αρκετά στελέχη της κυβέρνησης κρατούν αποστάσεις στο παρασκήνιο, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, της οποίας οι συνεργάτες επισημαίνουν ότι η ίδια έχει υπογράψει μόνο για το ένα από τα δύο σχέδια (τη μονάδα που αφορά το φυσικό αέριο) και ότι το άλλο υπέγραψε ο Σπ. Κουβέλης (τη μονάδα υγροποιημένου αερίου πετρελαιοειδών).

Ποιοι θα υλοποιήσουν, όμως, την πολυδιαφημισμένη επένδυση; Βασικός επενδυτής είναι η QPI (Qatar Petroleum International) που συμμετέχει, ωστόσο, μόνο με 33%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (33%) συμμετέχει και η Shabbagh & Khoury SAL, του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC - δύο εταιρείες με διεθνή φήμη.

Ο τρίτος εταίρος (με το άλλο 33%) αποτελεί μάλλον έκπληξη, καθώς πρόκειται για μία άγνωστη εταιρεία, με την επωνυμία Rosebud Energie Deutschland GmbH και εκπρόσωπό της τον, επίσης όχι γνωστό επιχειρηματία, Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη. Πρόκειται για μία εταιρεία που δεν διαθέτει ιστοσελίδα και τη μόνη πληροφορία που μπορεί να βρει κανείς για το επενδυτικό παρελθόν της είναι ένα πρότζεκτ για καύσιμα από φύκια στο Ισραήλ.


Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και φίλου του αδελφού του Νίκου, Γιώργου Σεφερτζή, ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας.


Ο Γ. Σεφερτζής μιλώντας στην «Κ.Ε.» δήλωσε ότι τον επέλεξαν οι άραβες επενδυτές και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Οι άνθρωποι του Κατάρ ήθελαν κάποιον που να γνωρίζει το ελληνικό πολιτικό τοπίο για να τους βοηθήσει και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία». Αντιδράσεις όμως, αν και όχι ιδιαίτερα έντονες, υπάρχουν. Η Κίνηση Πολιτών Αστακού αμφισβητεί έντονα την «οικολογική» πλευρά της επένδυσης και όχι μόνο. Οπως παραδέχονται οι Σεφερτζής και Αντωνιάδης, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, LPG, που «περισσεύει» από την επεξεργασία πετρελαίου στο Κατάρ. Σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα ρύπων (το οποίο από το 2013 θα επιφέρει και πρόστιμα).

Οι αντιρρήσεις των οικολόγων

Με την επένδυση του Αστακού θα μεταφέρουν το LPG στην Ελλάδα, για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να εξαχθεί (κυρίως) στην Ιταλία, γλιτώνοντας ρύπους και πρόστιμα. Οσοι εγείρουν περιβαλλοντικές ενστάσεις για το LPG, αναφέρουν ότι «πρόκειται για μείγμα βουτανίου με προπάνιο και άλλα αέρια, που αποφεύγονται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, γιατί απαιτούνται πολύ αυστηρές προφυλάξεις με ιδιαίτερα υψηλό κόστος επένδυσης». Ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης επιμένει ότι η επένδυση είναι ασφαλής και «πράσινη». Αναφέρει, μάλιστα, ότι μελλοντικά θα φτιάξουν και μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων (με τα οποία θα μπορούν να πετούν αεροπλάνα), από άλγη (φύκια) στα χωράφια πέριξ του Αστακού απορροφώντας έτσι και τους ρύπους του CO2.

Ο Ηλίας Γεωργαλής, από την Κίνηση Πολιτών, εκφράζει τις αντιρρήσεις του: «Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοκαυσίμων, σε δέκα γραμμές, που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πώς γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2. Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία, γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα;». Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Αστακού αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, στους «επικίνδυνους αέριους ρύπους (καρκινογόνους) που παράγει το LPG και τα μεγάλα ατυχήματα από εκρήξεις τέτοιων μονάδων που έχουν καταγραφεί διεθνώς».

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=174951