25.3.10

ΤΑ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εδώ και αρκετό καιρό και σε κατ΄ιδιάν συζητήσεις και στην ΦΑΚΑ, έχω υποστηρίξει ότι το ευρωπαικό αξίωμα που στηρίζει την περιβαλλοντική πολιτική της Ευρώπης είναι και πολιτικά και ηθικά και περιβαλλοντικά λάθος γιατί δεν διαφέρει σε τίποτα από την παρακάτω φράση του πεζοδρομίου: «ΣΕ ΓΑ-Ω ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΩ». Αν όμως αυτή η φράση είναι πεζοδρομιακή, μπήτε στον κόπο και διαβάστε το παρακάτω κείμενο για να την ακούσετε και στην επιστημονική της εκδοχή.
Ένας από τους σπουδαιότερους φυσικούς της ατμόσφαιρας και του κλίματος είναι ο James Hansen, που σήμερα είναι 68 ετών και έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες για την σωτηρία του πλανήτη μας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Goddard της NASA και θεωρείται από τους πρωτοπόρους που ανέδειξαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 προέβλεψε την υπερθέρμανση του πλανήτη που θα ερχόταν στις επόμενες δεκαετίες και προειδοποίησε γι αυτό την αμερικανική Γερουσία με στοιχεία για πρώτη φορά.
«Η αλλαγή του κλίματος είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», λέει ο James Hansen
Ο Hansen πολύ καιρό τώρα κάνει κριτική για τα ανώτατα όρια και το σύστημα των εμπορικών ανταλλαγών των ρύπων, που προτείνεται ως το παγκόσμιο μέσο προστασίας κατά της αλλαγής του κλίματος στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, την επόμενη εβδομάδα.
Το σύστημα αυτό συγκρίνεται με τις απολαύσεις που επιτρέπονταν ελεύθερα, αρκεί να αγόραζαν το συγχωροχάρτι οι αμαρτωλοί κατά τον Μεσαίωνα από την Καθολική Εκκλησία, τόνισε ο Hansen
«Είναι εξίσου καλό να μην έχουμε ουσιαστική συνθήκη, διότι αν πρόκειται να είναι ένα πράγμα τύπου Κιότο, και οι άνθρωποι συμφωνούν ότι έτσι θα γίνει, τότε θα περάσουν χρόνια προσπαθώντας τα κράτη να προσδιορίσουν τι σημαίνει ακριβώς αυτό και ποια είναι η δέσμευση, ποιοι είναι οι μηχανισμοί, καθώς και η όλη ιδέα ότι υπάρχουν στόχοι, που υποτίθεται ότι πρέπει να τηρηθούν από τα κράτη με τα κάθε λογής αντισταθμιστικά οφέλη (τα οποία πωλούνται μέσω της ελεύθερης αγοράς του άνθρακα). Αυτό όλο λοιπόν το σύστημα σημαίνει ότι ξέρουμε εκ των προτέρων ότι είναι μια προσπάθεια να συνεχίσουμε την πρακτική της μπίζνας», καταλήγει ο Hansen.
Λίγο πριν μάλιστα από την κρίσιμη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή τάραξε και πάλι τα νερά και αποκήρυξε τη διάσκεψη ούτε λίγο ούτε πολύ σαν κωμωδία. Δήλωσε μάλιστα ότι εκεί θα επιδιωχθεί μια εμπορική συμφωνία, στη βάση των «ορίων και εμπορίας» εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Τα ανεπτυγμένα κράτη στοχεύουν σε μια αγοραπωλησία “αμαρτιών”, δίνοντας ένα μικροποσό στις αναπτυσσόμενες χώρες» εξηγεί ο Hansen.
Οι αναπτυγμένες χώρες λέει ότι εμπνεύστηκαν το σύστημα «ορίων και εμπορίας», μόνο και μόνο για να σφραγίσουν μία συμφωνία στην Κοπεγχάγη, που θα είναι ουσιαστικά αναποτελεσματική στη μείωση διοξειδίου του άνθρακα.
«Το περιβαλλοντικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας. Όσο υπάρχουν αποθέματα θα χρησιμοποιούνται» εξηγεί ο Hansen.
Οι δε υποσχέσεις των κρατών ότι θα μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου δεν πρόκειται να τηρηθούν. Γι αυτό και ήλπιζε να μην πετύχει η Διάσκεψη παρά να καταλήξει σε μία συμφωνία με βάση το σύστημα «ορίων και εμπορίας του άνθρακα».
Πιστεύει δε ότι καλύτερα θα ήταν να μην γίνει η Διάσκεψη ώστε να γίνει μια πιο αποτελεσματική συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με αυτόν, είναι η φορολογία στις βιομηχανίες ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η οποία μάλιστα θα αυξάνεται σταδιακά. Τα χρήματα θα επιστρέφονται στους πολίτες με τη μορφή μερίσματος.
Ο μεγάλος φυσικός είναι ριζικά αντίθετος με την αρχή της αγοράς ρύπων και όλη την επιχείρηση που στήνεται γύρω από αυτήν:
«Είναι κάτι ανάλογο με το πρόβλημα της δουλείας ή του ναζισμού που αντιμετώπισαν ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αντίστοιχα. Με τέτοια θέματα δεν κάνεις συμβιβασμούς. Δεν μπορείς να λες "θα μειώσουμε τη δουλεία κατά 50% ή 40%". Δυστυχώς», συνεχίζει ο κορυφαίος αμερικανός επιστήμονας, «οι ηγέτες μας δεν έχουν τα κότσια να αδράξουν την ευκαιρία και να πουν τι πρέπει πραγματικά να γίνει. Αντίθετα, συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια».
Η κυβερνητική αδράνεια, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου επιβάλει κοινωνική αντίδραση. Και καταλήγει:
«Αυτός είναι ο ακτιβισμός που χρειαζόμαστε γιατί αν καταστρέψουμε τον πλανήτη, καταστρέφουμε τον εαυτό μας. Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία μας. Πώς, όμως, μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή όταν δεν παρατηρούμε μεγάλες αλλαγές στο κλίμα; Οι αλλαγές καθυστερούν λόγω της αδράνειας του κλιματικού συστήματος, όμως καθώς οι παράγοντες συσσωρεύονται και οδηγούν το κλίμα σε ακραίες εκφάνσεις, η αδράνεια κάνει όλο και πιο δύσκολη την αντιστροφή των φαινομένων.
Ο ωκεανός, οι παγετώνες και το παγωμένο μεθάνιο, όλα έχουν αδράνεια, καθώς αντιδρούν στη γρήγορη αλλαγή. Όμως σιγά - σιγά η αντίδρασή τους μειώνεται».
Και συμπληρώνει: "πρέπει να θυμόμαστε ότι οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ανθρώπου στο κλίμα είναι πιο ισχυρές από οποιεσδήποτε φυσικές επιπτώσεις γνωρίζουμε. Ήδη ο αέρας περιέχει περισσότερους υδρατμούς απ΄ ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Οι πιο ισχυρές καταιγίδες που παίρνουν ενέργεια από τους υδρατμούς γίνονται ακόμα πιο ισχυρές και θα γίνουν πολύ περισσότερο καθώς διαλύεται το στρώμα του πάγου στους πόλους. Αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά δισ. δολάρια για να στηρίξει τον «καθαρό λιθάνθρακα» και δεν επενδύει σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κλίματος. Ίσως πρέπει να βγούμε στους δρόμους για να δείξουμε ότι αυτό που γίνεται είναι καταστροφικό".
Ο James Hansen, είναι επικεφαλής στο Ινστιτούτο Goddard της ΝΑΣΑ, που ειδικεύεται σε μελέτες του διαστήματος, καθώς και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Στα τέλη του 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του James Hansen με τίτλο «Οι θύελλες που θα βρουν τα εγγόνια μου» Σε αυτό προειδοποιεί ότι ο πλανήτης μας, είναι σε άμεσο κίνδυνο να «καταρρεύσει». Και δηλώνει: «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία».
Ο James Hansen είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο της Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Έλαβε το διδακτορικό του στη φυσική και την αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας, όπου μαθήτευσε υπό τον James van Allen. Ο Hansen είναι ευρύτερα γνωστός λόγω των καταθέσεών του ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου τη δεκαετία του 1980, οι οποίες συνέβαλαν στη συνειδητοποίηση του προβλήματος της παγκόσμιας θέρμανσης.

ΠΗΓΗ PHISICS4U  

Δεν υπάρχουν σχόλια: