18.3.10

ΣΤΟ ΣΥΝΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ Ο κ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ


O Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης, εκπροσώπησε την Ελλάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την Δευτέρα 15 Μαρτίου.
Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η παρέμβαση του κ. Μωραΐτη σχετικά με το θέμα τη δεκαετούς στρατηγικής της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την απασχόληση , όπου και τόνισε την ανάγκη η ανάπτυξη να μην μετριέται μόνον μέσα από τους οικονομικούς δείκτες, αλλά αυτό να γίνεται με κοινωνικούς όρους, άποψη που συμμερίστηκαν εκπρόσωποι χωρών-μελών, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το κρίσιμο αυτό θέμα.
Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν:
- Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, μέσα από ενιαία δράση και στάση της Ε.Ε. εν’οψει της διάσκεψης του Μεξικό τον Δεκέμβριο του 2010.
- Η προστασία των εδαφών από την βιομηχανική ρύπανση και η πρόταση για υποχρέωση των χωρών - μελών να αναλαμβάνουν το κόστος του καθαρισμού των ρυπαινόμενων εδαφών.
- Η ανάγκη ανάπτυξης ενός ενιαίου δικτύου για την προστασία της Μεσογείου, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα ακολουθούν όλες οι χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο. Ανάλογη συζήτηση έγινε και για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
- Η προστασία της βιοποικιλότητας, με την λήψη μέτρων για την σωτηρία των απειλούμενων ειδών.
- Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την μείωση των εκπομπών καυσαερίου στα ημιφορτηγά στην Ε.Ε. από το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: