19.3.10

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΒΑΡΙΩΝ


Η ομοσπονδία μας οφείλει να καταγγείλει δημόσια τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας που με νομιμοφανείς διαδικασίες για τις εκμισθώσεις των διβαριών οδηγεί στον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό τους επαγγελματίες ψαράδες της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
Κατ’ αρχήν θεωρούμε τις διακηρύξεις απαράδεκτες και καταχρηστικές. Εκδόθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερομένους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι εκπροσωπούνται από θεσμικά όργανα. Οι όροι των διακηρύξεων αντίκεινται στον νόμο, προσβάλλουν βάναυσα τα δικαιώματα των επαγγελματιών του κλάδου, και θίγουν την οικονομική ανάπτυξη του κλάδου και της περιοχής.
Οφείλαμε να αντιδράσουμε με ενδικοφανή προσφυγή – ένσταση (05/02/2010). Η ομοσπονδία μας καθώς και οι αλιευτικοί σύλλογοι Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Νεοχωρίου, ζητήσαμε να ακυρωθούν ή να τροποποιηθούν οι διακηρύξεις και να γίνουν σύμφωνες με τις επιταγές του νόμου. Παρ’ αυτά όμως η Περιφέρεια προχώρησε σε ενέργειες κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας αναθέτοντας ιχθυοτροφείο σε συνεταιρισμό που επί χρόνια δηλώνει έσοδα κατά πολύ μικρότερα των χρημάτων που αντιστοιχούν στην καταβολή του ενοικίου. Ας μας απαντήσουν γιατί έγινε αυτή η ανάθεση και γιατί αφού με έγγραφό τους καταγγέλλουν την κλοπή της παραγωγής το αναθέτουν ξανά στον ίδιο συνεταιρισμό;
Πιστεύουμε ότι ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας παρασύρθηκε σε αυτό το μεγάλο ατόπημα, αν και δεν θα έπρεπε, από τις ίδιες τις υπηρεσίες. Όμως υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο να διορθώσει το λάθος ανακαλώντας τις διακηρύξεις και χωρίς να υπογράψει σύμβαση μίσθωσης να προχωρήσει σε διαβούλευση, με τους συλλογικούς φορείς της αλιείας και τη δ/νση Αλιείας Αιτ/νιας, και να εκδώσει νέες διακηρύξεις με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Δυτικης Ελλαδας

Η εικόνα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.photooftheday.gr/photos2/mesologgi_3_fish...

Δεν υπάρχουν σχόλια: