18.3.10

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ Κ. ΚΑΤΣΕΛΗ

Το προεδρείο του Συλλόγου των υπαλλήλων των επιμελητηρίων της χώρας έστειλε στην Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη την παρακάτω επιστολή:

Κυρία Υπουργέ,

Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, στον Τύπο, σειρά δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων σχετικά με την πρόθεσή σας, με την οποία είμαστε απόλυτα σύμφωνοι, να απλοποιήσετε τις διαδικασίες ίδρυσης – αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Παράλληλα όμως διαπιστώνουμε αντιφάσεις και παλινωδίες, για τον φορέα υλοποίησης αυτών των προθέσεών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα νέες αναποτελεσματικές ρυθμίσεις.
Δυστυχώς δεν συμμετέχουμε στην ομάδα επεξεργασίας του νομοσχεδίου και δεν έχουμε ακριβή εικόνα των κατευθύνσεων.
Όμως η επιστολή σας προς τον Υπουργό Εσωτερικών με σκοπό «να θεσμοθετηθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ως υπηρεσίες μιας στάσης (one stop shop) για την ίδρυση επιχειρήσεων και να αποκτήσουν κατάλληλη δομή – ταμείο, στελέχωση, υποδομές – ώστε να λειτουργήσουν ως εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο», έρχεται σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα διαβεβαιώνατε την επιμελητηριακή κοινότητα, μας εκπλήσσει, προκαλεί απορίες και προβληματισμό.
Μας βρίσκει μάλιστα εντελώς αρνητικούς το ενδεχόμενο, να αναιρείται ο ρόλος των Επιμελητηρίων ως φυσικών εκφραστών του επιχειρηματικού κόσμου και βασικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες που αφορούν στην ίδρυση των επιχειρήσεων, να ανατίθενται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Η αντίθεσή μας δεν εστιάζεται σε συντεχνιακούς λόγους, εξ’ άλλου περισσότερη δουλειά θα έχουμε, αλλά κυρίως στην καθαρή και ειλικρινή θέση μας ότι η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται ο επιχειρηματίας εξ’ αιτίας άστοχων χειρισμών και επιλογών της Πολιτείας πρέπει επί τέλους να λάβει τέλος.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων με υπομνήματα, ημερίδες, συνέδρια και προτάσεις –χρόνια τώρα- πρωτοστάτησε στη θεσμοθέτηση δράσεων και φορέων για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Νομιμοποιείται συνεπώς εκ του λόγου αυτού και όχι μόνο από το συνδικαλιστικό της ρόλο να εκφράσει τη θέση της και να τεκμηριώσει την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη ρύθμιση για τους παρακάτω λόγους:
- Η υπηρεσία μιας στάσης που επιδιώκετε να δημιουργήσετε - όπως και το Εμπορικό Μητρώο - έχει θεσμοθετηθεί με τον Ν. 3419/2005 πριν από πέντε έτη και έχει προβλεφθεί να λειτουργεί στα Επιμελητήρια.
- Τα Επιμελητήρια διαθέτουν εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο, είναι πλήρως μηχανογραφημένα, λειτουργούν ένα σε κάθε Νομό και έχουν παραρτήματα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις.
- Διαθέτουν δικές τους ταμειακές υπηρεσίες, το προσωπικό τους ειδικεύεται σ’ αυτό το αντικείμενο και η λειτουργία τους δεν κοστίζει στο κράτος και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντιθέτως:
- Η θεσμοθέτηση της υπηρεσίας μιας στάσης για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων στα Κ.Ε.Π. δημιουργεί τεράστια τεχνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν (εισπράξεις, έλεγχος επωνυμιών, επαγγελματική ταξινόμηση, επιμελητηριακή κατάταξη, κ. ά. ), αυξάνει την ταλαιπωρία των επιχειρηματιών αφού προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα συναρμόδιων φορέων και «φορτώνει» με περισσότερες αρμοδιότητες ένα φορέα –τα Κ.Ε.Π.- που ήδη είναι κορεσμένος.
- Επίσης προϋποθέτει στελέχωση με επιπλέον προσωπικό, όταν απαγορεύονται οι προσλήψεις, δημιουργία νέων υποδομών και κατάλληλων δομών και βεβαίως απαιτεί σημαντικό κόστος σε μια εποχή που περικόπτονται οι αποδοχές των εργαζόμενων για την εξοικονόμηση πόρων.

Προς τι λοιπόν αυτή η επιλογή; Γιατί πρέπει να επικαλύπτονται υπηρεσίες και αρμοδιότητες;
Ωφελεί τελικά τους επιχειρηματίες και το κράτος αυτό το εγχείρημα ή δημιουργεί συγχύσεις, ανασχέσεις και αμφίβολα αποτελέσματα;

Κυρία Υπουργέ,
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων είχε επισημάνει τα ανωτέρω - και δικαιώθηκε - και προς τον προηγούμενο Υπουργό Ανάπτυξης κο Κωστή Χατζηδάκη, με την υπ’ αρ. 97/4-2-09 επιστολή της όταν εκείνος επιχείρησε να ασκήσει την ίδια πολιτική ως προς τα Επιμελητήρια και τα ΚΕΠ.
Η τότε διχογνωμία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών με αφορμή την ενσωμάτωση της 123/2006 κοινοτικής οδηγίας, οδήγησε στην καθυστέρηση εφαρμογής του Εμπορικού Μητρώου και της υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shop) κατά πέντε χρόνια και στοίχισε στην ανταγωνιστικότητα της χώρας σαράντα (40) ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα πράξετε κι’ εσείς το ίδιο.
Είναι επιτακτική ανάγκη για το συμφέρον της εθνικής μας οικονομίας να προχωρήσετε άμεσα – αλλά όχι πρόχειρα - στην κατάργηση των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση των επιχειρήσεων, να ξεκαθαρίσετε τους συναρμόδιους και επικαλυπτόμενους φορείς και υπηρεσίες και να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία του Εμπορικού Μητρώου και της υπηρεσίας μιας στάσης που θεσμοθετήθηκαν με το ν. 3419/05.
Η 123/2006 κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι «τα κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης παρόχων υπηρεσιών είναι δυνατόν να συσταθούν όχι μόνο από διοικητικές αρχές αλλά και από εμπορικά ή επαγγελματικά επιμελητήρια …… στα οποία ένα κράτος μέλος αποφασίζει να αναθέσει το καθήκον αυτό», άρα δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα στην εφαρμογή της.
Οι εργαζόμενοι στα επιμελητήρια θα στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους μια τέτοια επιλογή προς όφελος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία και παρακαλούμε να ορίσετε συνάντηση για να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας.
Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Γιάγκας
Η Γραμματέας
Βούλα Γιοβανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: