17.3.10

ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ – Ιστορική Αναδρομή – ΑΠΟ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ (Ανάρτηση 2η)


«Ο διάολος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», λέει μια λαϊκή παροιμία. Και βέβαια καλύτερη αναμπουμπούλα από μια παγκόσμια κρίση, θα συμφωνήσετε μαζί μου, δεν υπάρχει.
Το Πλατυγιάλι βρίσκεται μεταξύ των ακρωτηρίων Κάρλο Γλώσσα και Στενή Γωνιά στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας και είναι ένα φυσικό λιμάνι δίπλα και κάτω ακριβώς από το κύριο λιμάνι του Αστακού. Το πλάτος του όρμου είναι 1 χλμ, και η θάλασσα εισδύει σ’ αυτόν περίπου 2 χλμ.
Η Εμπορική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης απαλλοτριώνει το 1984 τις εκτάσεις στο Πλατυγιάλι και δημιουργεί με την 173/11.4.1984 Κοινή Υπουργική Απόφαση την Βιομηχανική Περιοχή Μεσολογγίου – όπως ονομαζόταν τότε - για να εγκατασταθούν σ’ αυτή ναυπηγοεπισκευαστικές και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
Την ανάπτυξη μιας τέτοιας δραστηριότητας εκείνη την εποχή την υποβοηθούσε – ίσως και να την επέβαλε - η παγκόσμια ναυτιλιακή κρίση που είχε ξεσπάσει ως συνέπεια της πετρελαϊκής κρίσης του 1979. Εδώ αξίζει να πούμε ότι από το 1980 μέχρι και το 1987, ο παγκόσμιος στόλος μειώθηκε σε τέτοιο ποσοστό που παρόμοιο δεν είχε υπάρξει ποτέ μετά το μεγάλο κραχ του 1929.

Δεν υπάρχουν σχόλια: