26.1.10

THE CHEESE BEST MEN!!!!!!


Εδώ και πολύ καιρό – από την εποχή ακόμα που την απόπειρα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης την είχε πάρει εργολαβία ο Προκόπης, που καμία προκοπή δεν είδε, ούτε αυτός, ούτε η αυτοδιοίκηση – αρκετές Κινήσεις Πολιτών – κυρίως συσπειρώσεις αριστερών πολιτών – προσπάθησαν να ξεκινήσουν μια συζήτηση που δεν θα ανακύκλωνε την γνωστή βλαχο-πολιτικάντικη φράση: «The cheese best man», που πάει να πει: «Το τυρί κουμπάρε».
Σήμερα όμως που το σύνολο των αυτοδιοικητικών βρίσκεται με τον «Καλλικράτη» παραμάσχαλα, αλλά και την τιτάνια προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά την καινούργια αρχιτεκτονική των δήμων, αγνοώντας ή παραβλέποντας – κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα σίγουρος για τις κυβερνητικές προθέσεις – την άλλη ιδιότητα του Καλλικράτη, αφού ο «αρχιτέκτονας» δεν ήταν μόνο αρχιτέκτονας αλλά και εργολάβος (Κάνε κλικ εδώ http://sarantakos.wordpress.com/2010/01/19/kallikrates/#more-1702) - οι θέσεις αυτών των Κινήσεων έρχονται να προσεγγίσουν από μια τελείως διαφορετική γωνία την όλη μεταρρύθμιση.
Δεν υπάρχει σώφρων Πολίτης σε αυτή τη χώρα, που να μην αντιλαμβάνεται ότι η Κυβέρνηση – για άλλη μια φορά – σχεδιάζει και επιχειρεί μια τεράστια θεσμική αλλαγή στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας, αγνοώντας και το δέντρο (χωροταξία των νέων δήμων) αλλά και το δάσος (θεσμικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης). Διευρύνει με άλλα λόγια τα διοικητικά όρια των δήμων ενώνοντας τεράστιες γεωγραφικές εκτάσεις αυξάνοντας την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ανά κάτοικο χωρίς να έχει φροντίσει από πριν να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών με τη θέσπιση διαδικασιών που θα στηρίζουν την τοπική δημοκρατία και θα παρέχουν στον πολίτη την αίσθηση της ουσιαστικής συμμετοχής του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Σημειώνει ο Κώστας Καρακώστας από την Ναύπακτο:
«[…]τα πράγματα χειροτερεύουν σε σχέση με το παρελθόν αφού για παράδειγμα τα χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους δεν θα έχουν καν τοπικό συμβούλιο. Δηλαδή όλα σχεδόν τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας.
[…] καταλήγουμε σε ένα συμβούλιο μερικών δεκάδων ανθρώπων που θα διοικεί ένα τεράστιο Δήμο και φοβάμαι ότι οι περισσότεροι σύμβουλοι δεν θα προλάβουν ούτε μια βόλτα να κάνουν σε όλη την επικράτεια του Δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: