Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας παραβρέθηκε και μίλησε σε αναπτυξιακή εκδήλωση με θέμα «Το πλατυγιάλι (ΝΑΒΙΠΕ) στην τοπική και την εθνική οικονομία» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2006, στο Μεσολόγγι. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Δυτικής Ελλάδας και την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτη Καββαδά, του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Σταμάτη, του προέδρου της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας καθηγητή Παναγιώτη Κοντού και φορέων του νομού. Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ως εισηγητές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Μαγγίνας, καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές του νομού.
Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα:
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Για τη Νέα Διακυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, πολλές φορές έως τώρα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι πρώτη προτεραιότητα. Είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Θέλουμε ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες.
Η Δυτική Ελλάδα αποκτά ένα μεγάλο πόλο έλξης επενδύσεων. Η ΝΑΒΙΠΕ είναι η μοναδική Ναυτική και Βιομηχανική Περιοχή στην Ελλάδα, που διαθέτει δικό της λιμάνι πολλαπλών χρήσεων. Ο Αστακός και όλη η γύρω περιοχή γίνεται ένα σύγχρονο, (υψηλής αποτελεσματικότητας) διαμετακομιστικό κέντρο, που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για το διεθνές εμπόριο.
- Η σπουδαιότητα των υποδομών της Βιομηχανικής Περιοχής και του διαμετακομιστικού κέντρου,
- ο ρόλος που αναλαμβάνουν για την ανάπτυξη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας,
- η δυνατότητά τους να συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αποτέλεσαν τους κυριότερους λόγους για την προώθηση και τη στήριξη της μεγάλης αυτής επένδυσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η ΝΑΒΙΠΕ, ως Ελεύθερη Βιομηχανική και Επιχειρηματική Ζώνη, βρίσκεται σε άριστη γεωγραφική θέση, από πλευράς στρατηγικής και οικονομικής σημασίας. Και η θέση αυτή (κοντά σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς) την καθιστά πύλη για την κυκλοφορία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και την Ανατολή. Την καθιστά συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Αδριατική, τα Βαλκάνια και τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.
Η περιοχή αυτή γίνεται, πια, μια νέα είσοδος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μετατρέπεται σε μοναδικό και άμεσο θαλάσσιο κόμβο μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Συμβάλλει βέβαια σ’ αυτό η λειτουργία του λιμανιού του Αστακού. Συμβάλλει, προπάντων, η άριστη σύνδεση της περιοχής με την ελληνική ενδοχώρα, μέσα από τις εθνικές οδούς που κατασκευάζονται. Υπογραμμίζω ότι η Ιόνια Οδός, της οποίας η κατασκευή ξεκινά άμεσα, ανοίγει μια νέα προοπτική για την ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας
Παράλληλα, οι συγκεκριμένες υποδομές δημιουργούν νέες μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης για την αστική και αγροτική οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσω της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη ΝΑΒΙΠΕ και την Ιόνια Οδό.
Η ΝΑΒΙΠΕ βρίσκεται σε άριστη θέση, ώστε να γίνει κέντρο εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων. Απέχει οδικώς 3,5 ώρες από την Αθήνα και 6 ώρες από τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, βρίσκεται μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Καλαμάτας και 1 ώρα από την Πάτρα.
Οι επιχειρήσεις που αναμένεται να εγκατασταθούν στη ΝΑΒΙΠΕ θα έχουν σημαντικά οφέλη όπως
Οικονομίες κλίμακας, λόγω της χρήσης κοινών αποθηκών, σταθμού παροχής ενέργειας, εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης.
· Χαμηλότερο κόστος και βελτιωμένες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως παροχή νερού και αποχετευτικό σύστημα
· Χαμηλότερο κόστος για τη χρήση σύγχρονων συστημάτων επικοινωνίας και επεξεργασίας δεδομένων.
· Δυνατότητα εγκατάστασης μόνιμων εκθεσιακών χώρων
· Απαλλαγή από τελωνειακά τέλη εισαγωγής, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις.
· Παραλαβή πρώτων υλών χωρίς τελωνειακές διατυπώσεις
· Μειωμένο κόστος μεταφοράς πρώτων υλών.
· Απαλλαγή από ορισμένες άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
· Τα κίνητρα που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος.
· Επιχορήγηση του κόστους μετεγκατάστασης στη ΝΑΒΙΠΕ.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι λιμενικές εγκαταστάσεις δίνουν πολλές ευκαιρίες:
- για την ανάπτυξη εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων,
- για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, κυρίως στον τομέα των βιοκαυσίμων,
- για την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων.
Η γεωγραφική θέση του λιμανιού, η υποδομή και το οικονομικό περιβάλλον ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού λιμενικών δραστηριοτήτων και σχετικών εμπορικών υπηρεσιών. Και όλα αυτά αφορούν άμεσα τους κατοίκους του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Δημιουργούν νέες ευκαιρίες για όλους. Προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.
Μερικές από τις δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτυχθούν ιδιαίτερα είναι :
· Η διαμετακόμιση φορτίων και αυτοκινήτων.
· Η μεταφόρτωση υγρών φορτίων και φορτίων χύδην
· Η αποθήκευση φορτίων.
· Οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με την περιοχή της ΝΑΒΙΠΕ (εστιατόρια, τράπεζες, σταθμοί υγρών καυσίμων, mini market κλπ)
· Οι λειτουργίες πορθμείων.
· Η παραλαβή, παράδοση και διαχείριση φορτίων.
· Οι υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής του εξοπλισμού του Λιμένα.
· Οι δεκάδες τεχνικές υπηρεσίες (πχ. Επιθεώρηση αυτοκινήτων, επεξεργασία και συσκευασία ξύλου, εργασίες ψύξης, επισκευή, συναρμολόγηση κλπ)
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κλειδιά για την επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος αποκτά πλέον τις υποδομές να καταστεί πραγματικό αναπτυξιακό κέντρο.
Η ΝΑΒΙΠΕ διασφαλίζει νέες προοπτικές συνεργασίας με επιχειρήσεις χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτές μπορούν, πλέον, να δημιουργήσουν γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα, σε περιοχή, η οποία εξαιρείται του Ευρωπαϊκού Τελωνειακού Χώρου. Η γεωγραφική θέση της περιοχής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δίνει στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας την προοπτική να ενισχύσει τη θέση της ως κέντρου παραγωγής και μεταφοράς εμπορευμάτων για τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Συμβάλλει έτσι στην υλοποίηση του οράματός μας να μετατραπεί η Χώρα μας σε πύλη εισόδου για τις επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής, της Μαύρης Θάλασσας, της Αραβικής χερσονήσου και της Μεσογείου για τις δραστηριότητες στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα αξιοποιεί σήμερα τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα:
- τη γεωγραφική της θέση,
- το σταθερό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον
- τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη,
- τη συμμετοχή της σε όλους τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς
Η Ελλάδα αλλάζει. Η Αιτωλοακαρνανία αλλάζει».
Σημ, Διαχειριστή του blog; Ανατριχιάσαμε... Και τότε και σήμερα. Μόνο που σήμερα η Ελλάδα βουλιάζει. Όσο για την Αιτωλοακαρνανία... Άσε καλύτερα/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου